Gratis VPN helt enkelt inte är lika säkra

En gratis VPN vara mycket farligt. Varför? Eftersom för att upprätthålla den hårdvara och expertis som behövs för stora nätverk och säkra användare, VPN-tjänster har dyra räkningar att betala. Som VPN-kund betalar du antingen för en premiumtjänst med dina dollar eller så betalar du för kostnadsfria tjänster med dina data. Om du inte beställer vid bordet finns du på menyn.

Cirka 86% av gratis VPNS appar på både Android och iOS – som står för miljontals installationer – har oacceptabla sekretesspolicyer, allt från en enkel brist på öppenhet till att uttryckligen dela användardata med kinesiska myndigheter, enligt två oberoende 2018 utredningar av gratis VPN-appar från Top10VPN. Ytterligare 64 % av apparna hade ingen webbnärvaro utanför sina appbutikssidor och endast 17 % svarade på e-postmeddelanden om kundsupport.

I juni 2019 ska Apple ha fällt hammaren på appar som delar användardata med tredje part. Men 80% av de 20 gratis VPN-apparna i Apples App Store verkar bryta mot dessa regler, enligt en uppdatering från juli 2019 på Top10VPN-undersökningen.

”Google Play nedladdningar av appar som vi flaggade som potentiellt osäkra har skjutit i höjden till 214 miljoner totalt, raket med 85% på sex månader,” rapporten lyder. ”Månatliga installationer från App Store hålls stadigt på cirka 3,8 miljoner, vilket motsvarar en relativ ökning eftersom den här summan genererades av 20 % färre appar än i början av året eftersom ett antal appar inte längre är tillgängliga.”

På Android, 214 miljoner nedladdningar representerar en hel del användarinloggningsuppgifter, gallras från ovetande volontärer. Och vad är en av de mest lönsamma saker man kan göra med stora strängar av användarinloggningsdata?

This entry was posted in Blogging. Bookmark the permalink.